U jednom od naših prethodnih blogova pisali smo o tome koliko vremenski traje i koliko košta otvaranje tvrtke te kako osnovati tvrtku online. U obrnutom slučaju, kad se pojave razlozi za prestanak postojanja tvrtke, na red dolazi postupak poznat pod nazivom likvidacija. Saznajte kako se provodi likvidacija tvrtke, koji je njezin tijek te koji su troškovi koje ste dužni podmiriti.

 

Koji su razlozi za prestanak postojanja tvrtke?

 

Razlozi za prestanak rada tvrtke određeni su Zakonom o trgovačkim društvima, čl. 97:

  • Istek vremena za koje je osnovano
  • Odluka članova društva
  • Pravomoćna odluka suda kojom se utvrđuje da je upis društva u sudski registar bio nezakonit
  • Stečaj društva
  • Smrt nekoga od članova društva, ako što drugo ne proizlazi iz društvenog ugovora
  • Ostvarivanje stečaja nad nekim od članova društva
  • Otkaz nekoga od članova društva ili njegovoga vjerovnika
  • Pravomoćna odluka suda

 

kako se provodi likvidacija tvrtke

 

Kako se provodi postupak likvidacije?

 

Kada se u obliku javnobilježničke isprave donese odluka o likvidaciji, tada tvrtka, odnosno društvo prestaje postojati u pravom smislu i u sudskom registru ono ima status: u likvidaciji. Odluka o likvidaciji donesena je od strane članova društva ili dioničara, a provode je za to imenovani likvidatori. Oni su dužni pozvati vjerovnike da prijave svoja potraživanja, a vjerovnici su ih dužni prijaviti najkasnije u roku 6 mjeseci nakon zadnjeg poziva. Sigurno se onda pitate kada društvo i službeno prestaje postojati? U trenutku kada se okončaju svi započeti poslovi, plate sve obveze i potraživanja, a preostala imovina se unovči i podijeli članovima društva.

 

Koliko iznosi trošak likvidacije?

 

Krajem 2020. godine na snagu je stupio novi zakon kojim je zatvaranje društva, odnosno likvidacija tvrtke, postala brža i jeftinija. Iznos koji je potrebno platiti za likvidaciju j.d.o.o-a snižen je s 9.000,00 kn i 8.000,00 kn na 600 kuna, dok kod d.o.o-a sad iznosi 2.500,00 kn umjesto dosadašnjih 8.000,00 kn. Vrijeme trajanja likvidacije također je skraćeno pa umjesto dosadašnjih 450 dana, ono sada traje 250 dana. Objava likvidacije prije se uvijek morala podnositi Narodnim novinama, a sad je to dovoljno učiniti na web stranicama suda.

 

Koja je uloga računovodstva u postupku likvidacije?

 

Računovodstvo je zaduženo za zaključivanje poslovnih knjiga i izradu financijskih izvještaja od početka poslovne godine do dana prije provođenja likvidacije u sudski registar. Prijavu poreza na dobit potrebno je podnijeti tek po završetku cjelokupnog procesa.

 

Ako vam je potrebna dodatna pomoć, slobodno nam se javite.