Organizacijske vještine temeljne su sposobnosti koje vam omogućuju učinkovit rad, povećanu produktivnost te obavljanje posla na vrijeme. Mogu vam pomoći ne samo da upravljate svojim trenutnim poslom – gdje god ili kako god radili – već vam mogu pomoći i u traženju novog posla. Saznajte kako steći bolje organizacijske vještine i uvelike si olakšati posao.

 

5 koraka za bolje organizacijske vještine

 

 

1. Organizirajte radni prostor

 

Održavanje radnog prostora organiziranim može poboljšati vaš proces razmišljanja i dovesti produktivnost na viši nivo. Organizirani prostor ujedno predstavlja i mirniji ambijent – biste li radije radili za čistim stolom ili onim prekrivenim papirima i dokumentima? Arhivirajte papire u različite označene mape, stvari vratite tamo gdje pripadaju i održavajte sve ostale fizičke resurse potrebne za rad.

 

2. Organizirajte se digitalno

 

S obzirom na to da mnogi danas rade na računalu, za bolje organizacijske vještine također je bitno savladati organiziranje digitalnog života. Na primjer, vodite računa da pravilno označujete i pohranjujete datoteke i e-adrese u različite mape, uređujete često korištene aplikacije na vašoj radnoj površini te odvojite i nekoliko minuta svaki tjedan za izradu sigurnosnih kopija važnih datoteka. Označite ih i pravilno organizirajte.

 

3. Planirajte

 

Ako vam je u planu novi, veliki projekt, razjasnite krajnji cilj, a zatim razmislite o svim mogućim koracima koji će biti potrebni za njegovo postizanje. Zadaci se mogu mijenjati, ali korisno je da ih odmah na početku istaknete. Nakon toga složite različite korake u logičnom redoslijedu i za svaki postavite vremenske rokove.

 

4. Učinkovito upravljajte vremenom

 

Započnite s ispisivanjem popisa obveza, a zatim odredite prioritete na temelju rokova i očekivanja. Kada razjasnite što i kada je potrebno najprije obaviti, to stavite u raspored kojeg ćete napraviti. Na rasporedu neka budu prikazane sve stavke, počevši od stavki s visokim prioritetom do onih s niskim prioritetom.

 

5. Poboljšajte komunikaciju

 

Pokušajte sažeti temu/misao koju su vaši suradnici iznijeli kako biste bili sigurni da ste ih dobro razumjeli (primjerice “Ako sam vas dobro razumio/la…”). Također, zatražite i primjere ili otvoreno pojašnjenje pitanja (tj. “Što ste mislili kad ste rekli…?”) prije nego što ponudite odgovor. Što više informacija možete prikupiti iz svakog razgovora na radnom mjestu, to ćete se moći bolji organizirati i odgovoriti na sve izazove koji su pred vama.

 

 

Za dodatne savjete slobodno nam se javite