Donijeli ste odliku da pokrenete svoj biznis? Čestitamo! To je vrlo hrabra odluka, a pred vama je velika avantura.

Poduzetništvo će vam donijeti mnogo prednosti, kao što su: financijska sloboda, donošenje vlastitih odluka te fleksibilno radno vrijeme. Nažalost, poduzetništvo ponekad zna biti nezgodno ako ne postavite svoju tvrtku na ispravan način od samog početka.

Često se u praksi događa da poduzetnici krenu s velikim entuzijazmom u poduzetničke vode, no ne uspiju jer su napravili pogreške u početnim koracima.

Jeste li znali da oko 20 posto novih poduzeća propadne u prvoj godini, a čak polovica ih nestane s tržišta u prvih pet godine svog poslovanja?

Na osnovu našeg dugogodišnjeg iskustva u radu s tvrtkama i poduzetnicima, donosimo vam 5 savjeta iz prakse koji će vam pomoći na početku vašeg poslovanja:

 

 1. Izradite poslovni plan

Poslovni plan uključuje vaše ciljeve, slabosti, konkurenciju te planiranje prve godine poslovanja. S vremenom, uvijek možete dopuniti plan i pratiti ostvarenje poslovnih ciljeva.

Poslovni plan vam pomaže u sagledavanju realne situacije poslovanja vaše tvrtke te vam pomaže spoznati da li je vaša ideja održiva. Također, tu je i nezaobilazan financijski dio poslovanja, koji je vrlo bitan.

Smjernice za pisanje poslovnog plana mogu biti:

 • Tko su moji idealni kupci?
 • Koje probleme im mogu riješiti?
 • Tko je moja konkurencija?
 • Zašto će kupci izabrati baš moj proizvod/uslugu?

abc solutions knjigovodstvo računovodstvo zagreb

 

 1. Organizirajte svoje vrijeme

U samom početku vaše poduzetničke priče, vrlo vjerojatno nećete imati mogućnosti zaposliti nekoliko osoba za različite zadatke. Što znači da ćete većinu stvari ipak morati raditi sami.

Također, morat ćete stalno raditi na usavršavanju svojih vještina, što također iziskuje puno vašeg vremena.

Koliko god posla imali za odraditi, probajte si rasporediti kvalitetno svoje vrijeme na zadatke koji moraju biti odrađeni, kako bi i drugi dan mogli efektivno raditi i obavljati poslovne zadatke i izazove.

Isplanirajte svoje vrijeme i napišite si tjedni plan zadataka. Nemojte zaboraviti na vrijeme za odmor i punjenje baterija!

 

 1. Nemojte ulagati više sredstava nego što je potrebno

Velika greška koju rade poduzetnici početnici jest ta da potroše previše novaca u samom startu. Na početku nije lako upravljati financijama i rasporediti ih na ispravan način. No, male greške u ovom koraku, vrlo brzo mogu odvesti vaše poduzeće u bankrot.

Za vas smo pripremili nekoliko savjeta na ovu temu:

 • Na samom početku vašeg poslovnog puta, luksuzan ured vam možda i nije najpotrebniji trošak. Neki manje lijep i pristupačan ured za početak će vam biti sasvim dovoljan.
 • Ako ste se odlučili uploviti u poduzetničke vode dok radite u firmi, svakako zadržite taj posao dok vam vaš privatni posao ne bude osiguravao dovoljno sredstava za život.
 • Pokušajte si osigurati avansno plaćanje kada god ste u mogućnosti. To će vam omogućiti da uvijek imate dovoljno sredstava na raspolaganju.

 

 1. Potražite stručnu pomoć

Najčešća greška koju rade poduzetnici početnici je upravo ta da misle kako sve moraju znati i moći sami. No u stvarnosti to nije tako. Ako niste knjigovođa ili pravnik – angažirajte stručnjake i ne gubite vrijeme i živce na poslove koje može raditi netko drugi. Svaka pogreška mogla bi vas skupo stajati.

Birajte suradnike pametno. Na primjer, knjigovođa će znati apsolutno sve o vašem poslovanju te vam podijeliti konkretne i zlata vrijedne poslovne savjete.

abc solutions knjigovodstvo računovodstvo zagreb 

 

 1. Svakodnevno se educirajte

Kada sami započinjete posao, vrlo je važno razumjeti sve poslovne izazove s kojima ćete se susretati. Na internetu možete saznati većinu informacija koja će vam pomoći. Također, poslovni konzultanti su uvijek dobra opcija.

Mnogo je pitanja i nedoumica na početku svakog poslovanja, stoga je potrebno kvalitetno se educirati o svim segmentima poslovanja kako ne bi došlo do većih grešaka i propusta. Za sva računovodstvena i financijska pitanja (kojih je uvijek jako puno) uvijek se možete obratiti svom računovodstvu.

Pokretanje vlastite tvrtke nije nimalo lako, pogotovo u početku, ali ako dobro startate, sav će se trud na kraju isplatiti.

 

Ako imate neko pitanje za nas – uvijek smo dostupni za pomoć poduzetnicima!