Prva stavka oko koje se trebate odlučiti pri osnivanju tvrtke – da li otvoriti d.o.o. ili j.d.o.o. Oba su oblika vrlo slični, no postoje neke razlike, kao što je temeljni kapital: za osnivanje d.o.o.-a trebat će vam temeljni kapital od 20.000 kn, dok će vam za j.d.o.o. biti potrebno svega 10 kn temeljnog kapitala. Koliko traje otvaranje tvrtke i koliki vas troškovi očekuju, pročitajte u nastavku bloga.

 

Troškovi i trajanje otvaranja tvrtke

 

Troškovi otvaranja d.o.o.

Rezervacija imena tvrtke

Prvi izdatak bit će rezervacija imena vaše nove tvrtke. Ovaj korak nije obavezan, no ako se ipak odlučite za njega, cijena će biti 10,00 kn.

 

Javni bilježnik

Trošak registracije djelatnosti iznosi 150,00 kn po svakoj djelatnosti. Ovjera dokumentacije koštat će vas oko 2.500,00 kn.

 

Registracija na Trgovačkom sudu i objava u Narodnim novinama

Minimalni iznos od 20.000,00 kn potrebno je uplatiti na privremeni žito-račun u banci (temeljni kapital). Sudska pristojba za upis u Sudski registar stajat će vas 400,00 kn te objava u NN dodatnih 900,00 kn.

 

Državni zavod za statistiku

U nadležni ured Državnog zavoda za statistiku donosite kopiju Rješenja o upisu u sudski registar, obrazac RSP-1, OIB tvrtke te potvrdu o uplati u iznosu od 55,00 kn.

 

otvaranje-doo-vodic-za-otvaranje-firme-abc-solutions

 

Troškovi otvaranja j.d.o.o.

Rezervacija imena tvrtke

Rezervacija imena nije obavezna, no ako se ipak odlučite za ovaj korak, cijena će biti 10,00 kn.

 

Javni bilježnik

Ovjeru dokumentacije platit ćete oko 500,00 kn, te dodatnih 47,50 kn platit ćete Izjavu o nepostojanju nepodmirenih dugovanja.

 

Registracija na Trgovačkom sudu i objava u Narodnim novinama

Minimalni iznos od 10,00 kn potrebno je uplatiti na privremeni žito-račun u banci (temeljni kapital). Sudska pristojba za upis u Sudski registar stajat će vas 60,00 kn te objava u NN dodatnih 200,00 kn.

 

Državni zavod za statistiku

U nadležni ured Državnog zavoda za statistiku donosite kopiju Rješenja o upisu u sudski registar, obrazac RSP-1, OIB tvrtke te potvrdu o uplati u iznosu od 55,00 kn.

Naglašavamo kako je riječ o okvirnim troškovima, jer isti ovise o visini naknada pojedinih javnobilježničkih ureda. Uzmite u obzir i trošak izrade pečata, koji više nije obavezan, ali se svakako preporučuje (cca 200,00 kn).

Trajanje postupka otvaranja d.o.o. i j.d.o.o je cca 5-7 dana.

 

Troškovi i trajanje otvaranja tvrtke online

 

Jeste li znali da tvrtku možete otvoriti i online?  Dva najčešća oblika trgovačkih društava – društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) možete otvoriti online na linku: https://start.gov.hr/st/index.html.

U postupku osnivanja tvrtke na daljinu ne sudjeluju punomoćnici ili javni bilježnici te se smanjuje iznos temeljnog kapitala koji je potrebno uplatiti prije osnivanja d.o.o. (s 20.000 kuna na 5.000 kuna).

 

osnivanje-tvrtke-online-abc-solutions

 

Cijeli postupak otvaranja tvrtke online traje 2-3 dana. Ukupan trošak otvaranja d.o.o. online (putem usluge START) iznosi 200,00 kn + iznos temeljnog kapitala.

Trošak online otvaranja j.d.o.o. je 30,00 kn + iznos temeljnog kapitala. Temeljni kapital i sudska pristojba se uplaćuju unutar aplikacije, kreditnom ili debitnom karticom. Ukoliko se odlučite na otvaranje tvrtke online, vaša ušteda iznosi oko 1.000 kn za j.d.o.o., odnosno oko 3.000 kn za d.o.o.

Možete se javiti nama i mi ćemo vam pomoći oko svih poteškoća!