Krećete u poduzetništvo i zanima vas što vam je sve potrebno za otvaranje firme? Za vas smo sastavili vodič za otvaranje firme u Hrvatskoj.

 

Što otvoriti – d.o.o. ili j.d.o.o.?

Oba su oblika vrlo slični, no postoje neke razlike, kao što je temeljni kapital: za osnivanje d.o.o.-a trebat će vam temeljni kapital od 20.000 kn, dok će vam za j.d.o.o. biti potrebno svega 10 kn temeljnog kapitala.

Prije otvaranja tvrtke:

  1. Temeljni kapital

Ukoliko otvarate d.o.o. morate imati 20.000,00 kn temeljnog kapitala (10,00 kn ako otvarate j.d.o.o.).

  1. Odabir imena

Odabir imena za tvrtku ponekad može oduzeti dosta vremena. Prije registracije tvrtke trebali biste provjeriti je li ime koje želite dati svojoj tvrtki slobodno. Ukoliko želite, možete napraviti i rezervaciju imena. Ako je ime koje ste odabrali na jednom od službenih jezika Europske unije, prilikom rezervacije imena potrebno je dostaviti presliku prve stranice rječnika i presliku stranice na kojoj je riječ sa značenjem te riječi na hrvatskom jeziku.

Bilo bi dobro osmisliti nekoliko različitih imena, jer se ne može osnovati društvo koje ima slično ime sa već postojećim imenom tvrtke. Na stranici Ministarstva pravosuđa možete provjeriti koja imena već postoje – www.sudreg.pravosudje.hr

  1. Odabir djelatnosti

Provjerite djelatnosti za koje želite registrirati vašu tvrtku. Oko istih se možete posavjetovati sa svojim javnim bilježnikom, jer on bi trebao znati informaciju oko djelatnosti koje možete registrirati (da nisu vezane).

Popis djelatnosti možete provjeriti na linku https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2007_06_58_1870.html. Upisati možete djelatnosti koje god želite, cijena je ista, ali naknadno dodavanje djelatnosti ćete dodatno platiti.

 

 

 

Odlazak kod javnog bilježnika

Morate otići kod javnog bilježnika sa osobnom iskaznicom, gdje ćete potpisati nekoliko papira.

 

Fina

Nakon javnog bilježnika, vaša iduća postaja bit će Fina, ured HITRO.HR. Tamo ćete uplatiti temeljni kapital te podmiriti neke sitnije dodatne troškove. Nakon nekoliko dana bit ćete pozvani preuzeti original dokument o osnivanju tvrtke.

 

Izrada pečata

Iako je pečat ukinut prije četiri godine, u državnim institucijama službenici često ne prihvaćaju dokumente koji nisu pečatirani, pa ga je bolje napraviti.

 

Bankovni račun

Idući korak je otvaranje poslovnog računa u banci koja vama odgovara. Nekoliko dana od otvaranja, vaš će temeljni kapital biti na vašem računu.

 

Knjigovođa

Posljednji korak je odabir knjigovođe. Knjigovođi donosite sve papire, zbog prijave na poreznu, mirovinsko te zdravstveno.

 

Želimo vam puno sreće u poslovanju!

 

Ako vam treba savjet knjigovođe, tu smo za sva pitanja 😊

 

 

Mr.sc. Kornela Paunović dipl.oec.