U posljednjih nekoliko godina došlo je do mnogobrojnih izmjena u oporezivanju osobnih automobila. Vrlo je često korištenje osobnog automobila u vlasništvu tvrtke nužno za obavljanje djelatnosti tvrtke.

 

Za vas smo pripremili tekst u kojemu je detaljno objašnjeno sve o osobnom automobilu u poslovanju poduzetnika:

 

Ako je osobni automobil u vlasništvu poduzeća i koristimo ga samo u poslovne svrhe o tome se donosi Odluka uprave. Preporučuje se vođenje evidencije prijeđenih kilometara kao dokaz poslovnog korištenja.

 

Za sve troškove automobila imamo pravo na 50% odbitka PDV-a i troškovi su 50% porezno priznati (osim osiguranja i kamata po kreditu i/ili leasingu koji su priznati u cjelokupnom iznosu). Iznos PDV-a za koji nemamo pravo odbitka je porezno nepriznat trošak.

abc solutions knjigovodstvo zagreb računovodstvo zagreb

 

Korištenje privatnog osobnog automobila u službene svrhe se radi samo uz odobrenje Poslodavca. Porezno priznata naknada korištenja osobnog automobila u službene svrhe ili tzv. loko vožnja je 2 kn/km. Obavezno se mora voditi evidencija prijeđenih kilometara kao dokaz poslovnog korištenja. U evidenciju se upisuju datum, vrijeme, početno i završno stanje kilometara, naziv lokacije te izvješće o radu. Svaki se prijeđeni kilometar pomnoži sa 2kn te se dobiveni iznos isplaćuje zaposleniku. Svaka vožnja duža od 30km tretira se kao službeni put.

 

Ako zaposlenici mogu koristiti osobni automobil u vlasništvu tvrtke i u privatne svrhe (da li povremeno ili 24h dnevno) to se smatra plaćom u naravi i obavezno se donosi Odluka o načinu i uvjetima korištenja službenog osobnog automobila i načina utvrđivanja plaće u naravi.

 

Plaća u naravi se može obračunavati na tri načina:

  1. obračun prema stvarnom korištenju vozila 2,00 kn/km – mora se voditi evidencija prijeđenih kilometara gdje se vidi i privatno korištenje automobila
  2. ako je automobil nabavljen na operativni leasing, 20% leasing rate sa PDV-om mjesečno – ne mora se voditi evidencija prijeđenih kilometara
  3. u visini 1% nabavne vrijednosti automobila sa PDV-om mjesečno – ne mora se voditi evidencija prijeđenih kilometara.

 

Za sve troškove automobila imamo pravo na 50% odbitka PDV-a, a kada se obračunava plaća u naravi svi troškovi su porezno priznati. Iznos PDV-a za koji nemamo pravo odbitka je porezno nepriznat trošak.

 

Ako imate za nas dodatna pitanja, slobodno nam se javite i mi ćemo vam pomoći sa svojim stručnim savjetima!