Početkom godine moramo donijeti odluku da li ćemo ući u sustav PDV-a ili možda iz njega izaći. Glavni kriterij pri donošenju odluke je vrijednost ostvarenih isporuka u prethodnoj godini.

 

Prijava u sustav PDV-a

 

  • limit za ulazak u sustav PDV-a je 300.000 kn prometa godišnje i ako pređemo taj iznos moramo ući po sili zakona. Prijava se radi putem obrasca PDV-P od idućeg mjeseca kad smo prešli limit.
  • ako smo u sustav PDV-a ušli po sili zakona, a sljedeće godine ostvarimo promet manji od 300.000 kn godišnje možemo izaći iz sustava PDV-a. Zahtjev za izlazak iz sustava PDV se predaje do 15.01. za tekuću godinu.
  • također možemo i vlastitom voljom ući u sustav PDV-a i to nas onda obvezuje naredne 3 godine.

 

Motiv za dobrovoljni ulazak u PDV sustav

 

  • ako su nam kupci pravne osobe koji su obveznici PDV-a njima PDV nije trošak, a nama je sva nabava jeftinija za 25% tj. za iznos PDV-a jer ga koristimo kao pretporez
  • ako imamo velika investicijska ulaganja nama je sva nabava jeftinija za 25% tj. za iznos PDV-a jer ga koristimo kao pretporez
  • ako imamo velike zalihe robe i valute plaćanja duže od dospijeća plaćanja PDV-a onda nam PDV kao pretporez može biti izvor financiranja

 

Ako su nam kupci fizičke osobe tj. građani, prodajemo uslugu i nemamo velika investicijska ulaganja nama se ne isplati ući u sustav PDV ( ako ne moramo ) jer smo prema kupcima skuplji za iznos PDV-a. Ako prodajemo robu fizičkim osobama tj. građanima tada odluka ovisi koliko je ostalih troškova i PDV u njima osim kod nabave robe i da li se ulaskom u sustav PDV-a gubi ili dobiva.

 

PDV – da li ući ili ne u sustav PDV-a abc solutions

 

Obračun PDV-a po naplaćenoj naknadi

 

Ako smo ušli u sustav PDV-a po sili zakona ili vlastitom voljom i imamo promet do 15 milijuna kuna godišnje možemo izabrati obračun PDV-a po naplaćenoj naknadi. U obračun ulaze samo naplaćeni računi od kupaca i plaćeni računi prema dobavljačima te je stoga preporučljiva tko ima ili očekuje rizik naplate od kupaca. Prijava se radi putem obrasca PDV-P do 15.01. za tekuću godinu.

 

Koja je naša obaveza ako poslujemo s EU

 

  • ako poslujemo s EU, bilo da kupujemo ili prodajemo robu i/ili usluge moramo izvaditi PDV broj, bez obzira jesmo li ili nismo ušli u sustav PDV-a. Za robu je prag stjecanja 77.000 kn, a usluga 0 kn.
  • prijava prometa s EU putem obrazaca ZP ( za prodaju ) i PDV-S ( za nabavu ) – ako nismo u sustavu PDV-a samo u mjesecima kad je bio promet.

 

Imate li bilo kakvo pitanje ili vam samo treba savjet, slobodno nam se javite i mi ćemo vam pomoći!