Imate svoju tvrtku koja polako, ali sigurno raste? Istovremeno osjećate sve veću odgovornost i poteškoće koje se gomilaju? Također, uviđate kako ni financijska situacija nije u potpunosti riješena? Nekoliko je razloga koji mogu dovesti do toga, ali ono na što odmah na početku morate obratiti pažnju jest vođenje knjigovodstva.

Učinkoviti računovodstveni servis, kao i pružanje korisničke podrške kupcima ili korisnicima vaših usluga, ključni su za uspješno poslovanje i važniji nego što mnogi vlasnici tvrtki isprva misle.

 

Nepoznavanje principa poslovanja

 

Da biste bili u potpunosti upućeni u funkcioniranje svog poslovanja, primjerice u iznose troškova ili u to što vam donosi najveću zaradu, morate znati brojke. Bez kvalitetnog vođenja knjigovodstva to ne možete znati, a samim time niti poboljšati trenutno stanje svoje tvrtke.

Kreirajte svoje ključne pokazatelje uspješnosti (KPI-ove) koji su također od velikog značaja za vaše poslovanje. Omogućit će vam donošenje odluka koje su zasnovane na podacima te postavljanje strateških ciljeva, nakon čega možete hrabro krenuti u njihovo ostvarivanje.

 

posljedice neadekvatnog vođenja knjigovodstva

 

Nemogućnost ostvarivanja strategije

 

Kao vlasnik tvrtke trebate imati viziju njezine budućnosti te strategiju ili okvirni plan koji će vam pomoći da ostvarite željene ciljeve. Pokušate li postaviti ciljeve za sljedeću godinu, tromjesečje ili neko kraće vremensko razdoblje, u tome vas može sputati neučinkovito vođenje knjigovodstvenih usluga. Može vam otežati postavljanje ciljeva te praćenje njihovog napretka.

 

Greške kod fakturiranja

 

Da bi fakture bile ispravne, ne zaboravite provjeravati iznose i vremenski period na koje se odnose. Ako vam je potrebna pomoć, računovodstveni servis vam je može pružiti kako bi računi koje šaljete uvijek bili točni. Također, možete istražiti načine plaćanja koji će biti jednostavniji za vaše klijente i samim time će vam uplate prije pristizati (npr. skeniranjem QR koda).

 

Gomilanje nepotrebnih troškova

 

Kada vaše poslovne knjige nisu uredno vođene, tada je neizbježno da novac gubite na nepotrebnim troškovima i kaznama. Nećete biti upućeni kojih se sve propisa i poreznih zakona morate pridržavati. Uz ažurno vođenje knjigovodstva, izbjeći ćete nepotreban stres koji nastaje zbog zaostalih pristojbi i kazni.

 

Ako su vam ovakve situacije poznate ili mislite da bi moglo doći do njih, javite nam se s povjerenjem. Nudimo profesionalne usluge unutar financija, računovodstva, kontrolinga, savjetovanja i edukacija.