Ljeto je počelo i velika većina građana koji su u radnom odnosu planiraju odlazak na godišnji odmor. S godišnjim odmorom uvijek povezujemo i isplate regresa. Saznajte što je točno regres, tko sve ostvaruje pravo na regres i je li ga poslodavac dužan isplatiti radniku.

 

Rok za isplatu regresa

 

Regres se isplaćuje jednom u godini dana, a sve u svrhu korištenja godišnjeg odmora radnika. Isplaćivanje regresa nije zakonom propisano, stoga poslodavac nije dužan isplatiti ga. Regres može biti reguliran Pravilnikom o radu, kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu. Njegova svrha je podmiriti troškove putovanja i odmora koji nastaju za vrijeme godišnjeg odmora.

 

pravo na regres za godišnji odmor ABC Solutions

 

Ako nije drugačije predviđeno kolektivnim ugovorom, Pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, uobičajeno je da se regres isplaćuje jednokratno najkasnije do 15. srpnja tekuće godine za sve zaposlenike koji svoj godišnji odmor koriste preko ljeta. Oni zaposlenici koji započnu radni odnos nakon tog datuma ili su duže vremena na bolovanju ili koriste roditeljski dopust, regres im se također isplaćuje, ali najkasnije 7 dana prije početka korištenja godišnjeg odmora. Pravo na regres ima svaki zaposlenik koji u godini koristi barem razmjerni dio godišnjeg odmora.

 

Može li isplata regresa biti neoporeziva?

 

Regres koji poslodavac isplaćuje zaposleniku može se isplatiti bez obračunavanja poreza na dohodak ako je u iznosu do 3.000,00 kn te ako osim regresa zaposlenik nije primio ni jednu drugu prigodnu nagradu (božićnicu, uskrsnicu i druge) koja bi prelazila navedenu svotu.

 

Odluku o tome koliki će iznos regresa biti neoporeziv, svake godine donosi Vlada Republike Hrvatske i sindikati javnih službi. Ako se dogovor ne uspije postići, iznos regresa koji će biti neoporeziv je najmanje onoliko koliko je bio prethodne godine, a također je dogovoren zajedničkom odlukom Vlade i sindikata. U slučaju isplate koja je viša od neoporezivog iznosa, oporezivi dio mora se isplatiti na tekući ili žiro račun zaposlenika, a neoporezivi bi se mogao isplatiti u gotovini. Na isti način postupa se i u slučajevima kada se isplaćuju drugi primici, primjerice otpremnine ili jubilarne nagrade.

 

Ako imate još nekih nedoumica i potreban vam je stručan savjet, slobodno nam se javite.